55plus-scheiding.nl_

Wat maakt 55+ scheiden anders?
Of je nu jong of oud bent, een scheiding is altijd pijnlijk. Toch merken wij in onze mediationpraktijk dat er wel degelijk een verschil is tussen scheidingen van jongere stellen en die van oudere. Om te beginnen zijn de redenen om te scheiden vaak anders. Sommige stellen hebben gewacht tot de kinderen uit huis zijn. Andere stellen maken samen, of apart, de balans op en besluiten dat ze de tijd die komen gaat niet met hun huidige partner willen doorbrengen.

Ook de inhoud van het gesprek is vaak anders. Het toekomstige pensioen bijvoorbeeld, is op deze leeftijd een veel belangrijker onderwerp. Dat komt immers steeds dichterbij en over de verdeling ervan kun je verschillende afspraken maken, afhankelijk van jullie beider situatie. En bij het aangaan van een hypotheek kijkt de bank ook naar de afspraken over het pensioen. Dat heeft consequenties voor de keuze van jullie nieuwe woonruimtes.
Mensen die lange tijd samen zijn opgetrokken, hebben vaak een specifieke taakverdeling. De één regelt de geldzaken, de ander het huishouden of de vakanties. Dat kan een belemmering zijn als je dingen wilt afspreken op terreinen die van oudsher niet ‘van jou’ waren. De ander weet daar immers veel meer van. Wat extra begeleiding om tot de afspraken te komen die jullie allebei het beste passen, kan dan best handig zijn.

De kinderen
Als jullie kinderen hebben, zijn ze waarschijnlijk al wat ouder. Desondanks kan een aangekondigde scheiding hard bij hen aankomen. De reacties kunnen heel verschillend zijn. Sommige kinderen tonen vooral begrip voor de situatie, of opluchting, andere zijn boos omdat hun vader verliefd werd op een andere vrouw. Uiteraard geven onze mediators ook advies over de communicatie binnen jullie gezin en over hoe jullie het beste met deze emoties kunnen omgaan.

Gezamenlijke momenten en tradities
Jullie hebben een lang gezamenlijk verleden en mede daardoor zullen er in de toekomst zeker momenten zijn waarop jullie elkaar weer tegenkomen. Het is soms lastig om je voor te stellen hoe dat moet gaan. Maar het feit dat jullie nu slecht met elkaar kunnen praten, hoeft echt niet te betekenen dat dat voor altijd zo zal zijn. Daar kunnen we nu nog niet zo veel over zeggen. Daarom sluiten wij voor alle deelnemers aan onze scheidingsmediations een abonnement af op iMportant. Dit is een online forum (€ 12,00 per jaar) waarop je altijd vragen kunt blijven stellen en een antwoord kunt verwachten. Is er onduidelijkheid door veranderingen in de financiën of moeten jullie zaken overleggen en wil het gesprek niet vlotten? wij helpen jullie erdoorheen.