Communicatietip | De vijf talen der liefde

Communicatietip | De vijf talen der liefde

Gary Chapman is schrijver van het boek ‘De vijf talen der liefde’. In zijn boek vertelt hij dat er vijf algemene liefdestalen zijn waarmee mensen hun liefde kunnen overbrengen. Als je aan liefde denk, denk je ook vaak aan een partner. Maar de taal der liefde zie je wat ons betreft niet alleen terug in relaties, maar ook op de werkvloer. Nee, je zal niet de liefde voelen die je voor je geliefde voelt, maar het kan wel zijn dat de ‘frequentie’ van de communicatie niet goed op elkaar is afgestemd. Jij denkt dat je de ander een plezier doet, terwijl die ander het niet ziet of waardeert wat je doet.

1. Positieve woorden
Positieve woorden kun je op vele manieren uitspreken. Je geeft de ander een compliment, moedigt iemand aan of je geeft aan dat je vertrouwen hebt in de ander. Maar het kan ook zijn dat je vraagt of vergiffenis of toegeeft dat je iets fout hebt gedaan. Positieve woorden gaan gepaard met een bepaalde toon, want… de toon maakt de muziek.

2. Aandacht voor de ander
Zie deze taal als qualitytime. Als je deze taal spreekt ga je bijvoorbeeld graag samen op pad, neem je de ander mee uit eten, doe je samen een spelletje of lig je gewoon lekker samen op de bank een filmpje te kijken. Op het werk kan zich dit uiten in goed werkgeverschap door je collega’s mee op stap te nemen, die borrel te regelen of na werktijd even de tijd te nemen voor een ander. Je bent niet gericht op jezelf, maar op de ander. Op wat de ander te vertellen heeft, waarbij jij de tijd neemt om te luisteren, begrijpen en emoties te voelen. Ben jij daartoe in staat?

3. Geven van cadeaus
Staat een geschenk voor liefde? De een zal zeggen van wel, de ander vindt het omkoperij. Maar een cadeau is er in vele soorten in maten. Het wil niet zeggen dat iets duurs direct heel mooi is. Een cadeautje wat met veel liefde, plezier en aandacht is gemaakt, is vaak veel meer waard dan iets groots. Het gaat hierbij dus niet om wat iets kost, maar welke intentie je met het cadeautje hebt. Je hoeft niet perse jarig te zijn om iemand iets te schenken.

4. Dienstbaar
Klaarstaan voor de ander, het brengen van een kop koffie, het maken van een heerlijke lunch of die collega helpen als je ziet dat een handje extra gewenst is. Je steekt, zonder je verder verplicht te voelen, de handen uit de mouwen. Je helpt mensen vanuit een positieve instelling.

5. Fysiek contact
Door mensen aan te raken, bijvoorbeeld met een knuffel of een schouderklopje, kun je laten zien dat je iemand waardeert of van iemand houdt. Dit kan ook wel averechts werken, wat eigenlijk geldt voor alle talen. Als ieder een andere ‘taal’ spreekt, dan vinden jullie elkaar niet en zul je datgene wat de ander doet of zegt ook niet direct zien als een positieve toenadering. Als fysiek contact als amicaal of niet prettig wordt ervaren, dan is het beter om wat terughoudender te zijn hierin.

Vraag jezelf af wat de ander nodig heeft, welke taal de ander spreekt. Is ‘ik hou van je’ voldoende om te laten blijken dat je van de ander houdt of is het de dienstbaarheid die je de vlinders in je buik geeft of waardering krijgt voor de ander. Vind uit wat belangrijk is voor elkaar en stem dit op elkaar af.

Welke ‘taal der liefde’ spreek jij?