Stel: jij en je ex-partner kunnen elkaar niet luchten of zien en jullie gaan elkaar liever uit de weg. Dat kan ook, want de kinderen zijn volwassen en het is niet nodig om elkaar wekelijks te spreken. Maar nu gaat jullie dochter trouwen. Enerzijds wil ze dolgraag dat jullie allebei op de bruiloft aanwezig zijn, anderzijds voelt ze alleen al bij de gedachte een enorme spanning.
Conflicten in de familie zijn vaak behoorlijk complex:

  • Conflict tussen (schoon)ouders en kinderen
  • Conflict tussen familieleden (broers, zussen, ooms of tantes)
  • Conflict over de verdeling van een erfenis
  • Conflict over de zorg van een familielid

Door misvattingen, meningsverschillen of verkeerd begrepen uitspraken kunnen de emoties hoog oplopen en kan de relatie flink beschadigd raken. Jullie gaan elkaar steeds meer mijden en op een gegeven moment lijkt het bijna niet meer mogelijk om de eerste stap te zetten.
Toch is dat wel wat de meeste mensen in deze situatie het liefste willen: de strijdbijl begraven, weer een manier vinden om met elkaar om te gaan.

In het televisieprogramma ‘Het Familiediner’, van de NPO, blijken het vaak de kinderen te zijn die die eerste stap zetten, want kinderen willen niet kiezen tussen familieleden. Maar iedereen die een conflict heeft met een familielid kan ervoor kiezen om dat conflict aan te pakken. Met hulp van een mediator kunnen jullie zelfs de meest ingewikkelde familieconflicten ontwarren en duidelijke afspraken maken voor de toekomst.

Zo zouden de ouders van de dochter die wil gaan trouwen kunnen kiezen voor een gesprek in het bijzijn van een mediator. De mediator zorgt ervoor dat ze allebei hun zegje kunnen doen en begeleidt hen in het maken van afspraken over de bruiloft. Kun je je een mooier huwelijksgeschenk voorstellen?