Huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden

Sinds 1 januari 2018 doet het ertoe wat jij bezit, ook al is alles van jullie samen na de trouwdag. Leg jullie persoonlijke bezittingen vast als een foto op de dag dat je trouwt. Een fotomoment die je upload in je persoonlijke dossier in iMportant. Je dossier staat daar veilig in een vertrouwde, digitale omgeving. Er zijn momenten dat je de foto ophaalt, bijvoorbeeld als je samen een grote aankoop doet.

Omdat het nieuw een nieuwe wet is, kan het allemaal nog onduidelijk zijn. Dat is logisch en dat begrijpen wij. Wij willen je graag op weg helpen en je voorzien van de juiste informatie.

De voordelen van iMportant:

  • Bouw direct jullie eigen Toekomstpunten*) op.
  • Eerstelijns service: juridisch, hypotheek, pensioen en werk.
  • Geen omkijken naar de verplichte vastlegging van jullie inleg voor het huwelijk.

*) Als welkomstgeschenk ontvang je 10 Toekomstpunten die binnenkort inwisselbaar zijn in de mediationmarket.

Veelgestelde vragen beperkte gemeenschap van goederen

Wat is er anders dan voorheen?

  • Na 1 januari 2018 trouw je in beperkte gemeenschap van goederen, waardoor het niet zo is dat al jullie bezittingen automatisch van jullie samen zijn.
  • Alle persoonlijke bezittingen en schulden die je vóór jullie huwelijk hebt opgebouwd, blijven ook van jou. Alles wat na jullie huwelijksdatum wordt opgebouwd, wordt van jullie samen.
  • Schenkingen of erfenissen die je ontvangt voor en tijdens uw huwelijk, zijn van jou persoonlijk. Enkel als de schenker anders heeft bepaald en je partner bijvoorbeeld heeft opgenomen in het testament, dan is deze erfenis of schenking van jullie samen.
  • Als je ondernemer bent, is het goed om na te denken over wat jullie hierover vastleggen. Het is geen schande om zakelijke en prive gescheiden te houden.
  • Mochten jullie uiteindelijk uit elkaar gaan, dan delen jullie de bezittingen en schulden die jullie gezamenlijk hebben opgebouwd tijdens jullie huwelijk.
  • Deze wetgeving geldt ook voor mensen die het geregistreerd partnerschap zijn aangegaan na 1 januari 2018.

Hoe kan ik dit het beste regelen?

In iMportant kunnen jullie gezamenlijk een account aanmaken. Dan komen jullie in verschillende modules terecht waar jullie je bezittingen vastleggen. Indien nodig kunnen jullie hier ook aankoopbonnen opslaan, om aan te tonen van wie wat is.

Om datgene wat jullie hebben ingevuld rechtsgeldig te maken, sluiten jullie af met een digitale ondertekening. Mocht het ooit nodig zijn, dan hebben jullie een compleet overzicht van ieders bezittingen en dan zal daar ook geen onduidelijkheid over zijn.

Moeten wij hiervoor bij jullie op kantoor komen?

Nee, deze registratie vindt volledig online plaats en kun je vanuit elke plek met een computer en internetverbinding voltooien. Mocht het nodig zijn, dan zijn wij gewoon bereikbaar. Ook in de avond of in het weekend. Wij hebben een speciaal nummer wat je kunt bellen, zodat je ook buiten kantooruren je vragen kunt stellen.

Wat doen we als er een grote aankoop wordt gedaan?

iMportant is altijd voor jullie beschikbaar. Je kunt altijd bij je eigen dossier en kunt hier ook altijd een aanpassing in doen. Bijvoorbeeld als jullie samen een grote aankoop doen in de vorm van een auto. Dan is het goed om dit vast te leggen, dat jullie deze aankoop gezamenlijk hebben gedaan. Aangevuld met een aankoopbon, die je ook gewoon kunt uploaden.