Een scheiding is voor jullie partners vaak al een lastige en pijnlijke gebeurtenis, laat staan hoe dit voor je kinderen. Het plaatje van samenwonen met je ouders in één huis is ineens weg. Voor veel kinderen is dit ook moeilijk te verkroppen, met alle gevolgen van dien.


Vechtscheiding

Bakkeleien over de rug van de kinderen, we maken het nog vaak mee. Het gebeurt niet direct bewust, maar doordat je als ouder wordt overvallen met gevoelens waar je zelf geen raad mee weet, zijn de kinderen de eerste die het meekrijgen. Je bent boos omdat je verlaten bent, het gezinsleven is verscheurd of jullie kunnen gewoonweg niet meer samen door één deur en hebben geen goed woord meer voor elkaar over. Kinderen worden zonder hier om te vragen in meegetrokken, doordat zij ruzies, meningen en verdriet meekrijgen. Dan krijgen zij ook nog eens te maken met een loyaliteitsconflict. Ze kunnen geen partij trekken, verwacht dit ook niet van ze. Steun je kinderen, door en door, ook als dit betekent dat je je eigen emoties iets meer in bedwang moet houden.


Emoties

Ineens krijgen je kinderen te maken met allerlei emoties. Boosheid en verdriet of misschien wel opluchting en vrijheid, omdat zij veel meekregen van de afstand tussen jullie. Afhankelijk van de leeftijd zullen zij met verschillende emoties te maken krijgen. Welke emoties zij ook mee te maken krijgen, het is goed dat ze begrepen en gehoord worden.


Angst

Ook angst komt vaak om de hoek kijken als het gaat om een scheiding. Waar gaan we wonen? Raak ik nu mijn vriendjes kwijt? De angst om kwijt te raken speelt vaak bij kinderen. Zeker op jongere leeftijd. Wees daarom open tegen de kinderen en bereidt ze voor op wat komen gaat.

 

Tienermediation
Een groot deel van onze deelnemers vormen een gezin met kinderen. Voor jongeren kan het lastig zijn om een gesprek met een volwassene aan te gaan, gewoonweg omdat zij een andere taal spreken. Speciaal voor deze groep jongeren leiden wij tieners op tot tienermediator. Door stage te lopen bij iMediators worden communicatieve vaardigheden geleerd en vergroten zij hun empatisch vermogen en bekwaamheid in hun benadering naar andere tieners. Dat helpt de ouders en dat helpt ons om de kinderen in een scheiding de aandacht te geven die zij verdienen en nodig hebben. Een tienermediator kan worden ingeschakeld bij een scheiding, maar ook bij een familieruzie of als er conflicten zijn op school tussen leerlingen of met docenten. Wij stellen hoge eisen aan de tieners, omdat zij te maken kunnen krijgen met heftige situaties. Wij zijn altijd het vangnet voor onze tienermediators. Meer informatie is terug te vinden op www.tienermediation.nl