drawing-1886078_1920

Een scheiding is voor jullie partners vaak al een lastige en pijnlijke gebeurtenis, laat staan hoe dit voor je kinderen. Het plaatje van samenwonen met je ouders in één huis is ineens weg. Voor veel kinderen is dit ook moeilijk te verkroppen, met alle gevolgen van dien.


Vechtscheiding

Bakkeleien over de rug van de kinderen, we maken het nog vaak mee. Het gebeurt niet direct bewust, maar doordat je als ouder wordt overvallen met gevoelens waar je zelf geen raad mee weet, zijn de kinderen de eerste die het meekrijgen. Je bent boos omdat je verlaten bent, het gezinsleven is verscheurd of jullie kunnen gewoonweg niet meer samen door één deur en hebben geen goed woord meer voor elkaar over. Kinderen worden zonder hier om te vragen in meegetrokken, doordat zij ruzies, meningen en verdriet meekrijgen. Dan krijgen zij ook nog eens te maken met een loyaliteitsconflict. Ze kunnen geen partij trekken, verwacht dit ook niet van ze. Steun je kinderen, door en door, ook als dit betekent dat je je eigen emoties iets meer in bedwang moet houden.

Emoties
Ineens krijgen je kinderen te maken met allerlei emoties. Boosheid en verdriet of misschien wel opluchting en vrijheid, omdat zij veel meekregen van de afstand tussen jullie. Afhankelijk van de leeftijd zullen zij met verschillende emoties te maken krijgen. Welke emoties zij ook mee te maken krijgen, het is goed dat ze begrepen en gehoord worden.


Angst

Ook angst komt vaak om de hoek kijken als het gaat om een scheiding. Waar gaan we wonen? Raak ik nu mijn vriendjes kwijt? De angst om kwijt te raken speelt vaak bij kinderen. Zeker op jongere leeftijd. Wees daarom open tegen de kinderen en bereidt ze voor op wat komen gaat.