Mediation organisatie

De remmende werking op veranderingen
De veranderingen volgen elkaar soms bijna dagelijks op. In de organisatie proberen we daar zoveel mogelijk op te anticiperen. We willen niet achterblijven. Als we nu twee dingen kunnen leren uit het verandermanagement dan zijn dat wel:

  • De keuze van de werknemers die de voortgang bepaalt;
  • De afhankelijke rol van de adviseur.

Alle mensen in de organisatie zijn een radartje in het geheel. Ieder heeft zijn eigen belangen om mee te doen. Kennis toevoegen, ambitie om het beste voor elkaar te krijgen, een salaris verdienen om een reis te maken. Een diversiteit aan mensen en aan wensen.

In een organisatie die altijd in beweging is, levert dat nogal eens situaties op die voor het proces belemmerend werken. Vaak lossen we die op door een gesprek of een verandering van de regels. Dat gaat lang goed weten we. Maar als we de lat naast de resultaten leggen kunnen we ook tot de conclusie komen dat de regels ons er van weerhouden hebben om te kijken naar nieuwe mogelijkheden. Groei of verbreding van de marktpositie.

Hoe kan het wel?
Is er een mogelijkheid om te ontkomen aan blokkades die opdoemen in de samenwerking op de werkvloer? Uiteraard. We kunnen er aan werken om het hele proces van veranderingen onderdeel te laten zijn van de organisatie in een bewegend model. We bereiken dat door iedereen in de organisatie de keuze voor te leggen om een bijdrage te leveren aan het veranderen van de gemeenschappelijke communicatie.Niemand hoeft mee te doen. Het gaat om die mensen die wel een bijdrage leveren. Dat zijn de pioniers in het bedrijf.

 

Is het houdbaar?
Jazeker. Ons voorstel is niet met ons verbonden maar met de pioniers in het bedrijf. Door vrijheid van kiezen én een systeem dat onafhankelijk is van de adviseur wordt het mogelijk om sneller door te pakken op de gewenste veranderingen.

 

Wanneer starten?
Zodra een situatie onhoudbaar wordt, is het te laat. Maar het is wel een goed begin, omdat er dan toch al meer dynamiek is op de werkvloer. Dat moment kan dus gebruikt worden om onze mediator in te schakelen. Die mediator kan vervolgens gemakkelijk doorschakelen met de afdeling welke veranderingen er nodig zijn om weer in een groeipatroon te komen.