7 tips om je beter te voelen tijdens je scheiding

7 tips om je beter te voelen tijdens je scheiding

Een scheiding neemt verschillende emoties met zich mee. Voor de een is het een opluchting en voor de ander een enorme klap. Voor de mensen die zich na een scheiding niet zo fijn voelen, hebben wij 7 tips op een rijtje gezet.

1. Lotgenoten

Het klinkt misschien wat gek om ‘lotgenoten’ te vinden waar je je gevoel mee kunt delen. Of mensen die al een scheiding hebben meegemaakt. Maar een scheiding kan enorm veel impact hebben. Doe er vooral niet te luchtig over. Support is fijn, dus maak daar ook gebruik van. Je hoeft het niet alleen te doen…

2. Achtervolg je ex niet op Social media

Het is zo verleidelijk met al die Social media kanalen om je ex te achtervolgen. Afhankelijk van hoe je uit elkaar bent gegaan is die behoefte er wel of niet. Wij willen je vooral adviseren om het niet te doen. Je trekt conclusies uit datgene wat je leest en ziet, maar hoe het in werkelijkheid is, kun je er waarschijnlijk niet uit opmaken. Om je eigen hoofd rust te geven en het geen obsessie te laten zijn, adviseren we je dus om Social media te laten voor wat het is. Blokkeer de ander desnoods (tijdelijk) als jullie online nog bevriend zijn.

3. Zorg dat je een verhaal hebt

‘Hoe kan het nou dat jullie uit elkaar gaan, jullie zagen er altijd zo gelukkig uit!’  Uitspraken die je liever niet hoort. Het gaat uiteindelijk niemand wat aan waarom jullie uit elkaar zijn gegaan, maar maak het jezelf makkelijker door een verhaal paraat te hebben. Een verhaal die je zonder emotie en verdere vragen kunt oproepen. Bepaal zelf aan wie je de volledige waarheid vertelt en aan wie niet. Wellicht heb je er met je ex ook afspraken over gemaakt, bijvoorbeeld omdat er ook kinderen in het spel zijn. Dan wil je niet dat de verkeerde verhalen naar buiten komen en je kinderen ermee geconfronteerd worden.

4. En zorg voor een ander verhaal tegenover je kinderen

Uiteraard is het het beste om de kinderen samen te informeren over jullie scheiding. Een pijnlijk moment. Dat blijft. We hebben eerder een tip gedeeld van Louise, kind van gescheiden ouders. De berichtgeving over de scheiding van haar ouders ging sneller dan zij had verwacht. Dat maakt het geheel nog pijnlijker, dus wees hier alert op. En als je eenmaal hebt gedeeld waarom jullie uit elkaar gaan, kun je de vraag best nog meerdere keren krijgen. Kijk wat je kinderen aan kunnen en pas daar je verhaal op aan. Blijf ,voor zover dit mogelijk is, in contact met je ex-partner en houdt voor ogen dat jullie allebei het beste willen voor jullie kind(eren) en hiervoor je eigen emotie weleens opzij moet zetten.

5. Houd een dagboek bij

Een manier om dingen te accepteren of vanuit een ander perspectief te zien, is door het op te schrijven. Schrijf je gedachtes, frustraties en emoties op, zodat je het kwijt bent en er op een dag nog eens naar terug kunt kijken.

6. Stap uit je comfort

Als je kinderen hebt zijn het vooral de moeders die nog weleens geneigd zijn te denken dat ze niks leuks meer mogen doen. Dan ontstaat er een schuldgevoel ten opzichte van de kinderen. Doe jezelf niet tekort. Ga lekker op stap met vriendinnen, doe eens een gekke workshop of ga alleen naar de film. Doe iets wat je misschien spannend vindt, maar toch ook eigenlijk wel heel graag wil doen. Laat je in ieder geval niet weerhouden om weer een eigen leven op te bouwen als je kinderen er bijvoorbeeld niet zijn.

7. Zorg goed voor jezelf 🤔😉

Een reep chocola, een goed boek, een heerlijk tijdschrift, een uitgebreid bezoek aan de sauna of een lekkere zak chips… verwen jezelf zo nu en dan (niet teveel als het gaat om die zak chips en chocola).

Heb jij nog een tip voor mensen die in scheiding liggen? Laat deze dan gerust achter in de reacties!