Financiele tip | Denk na over de hypotheek

Financiele tip | Denk na over de hypotheek

Als jullie uit elkaar gaan, dan komt ook het huis aan bod en daarmee ook de hypotheek als het gaat om een koopwoning. Het is belangrijk om goede afspraken te maken over hoe de kosten verdeeld kunnen worden en wie er eventueel achterblijft in het huis. En als je dan zover bent dat jullie hebben besloten wie er achterblijft, dan blijft het nog steeds de vraag of het dan wel financieel haalbaar is om er te blijven wonen.

Maak duidelijke afspraken

Het mag duidelijk zijn dat jullie goed moeten afspreken over hoe jullie verder gaan met de woning. Blijft één van jullie in het huis achter tot de volledige scheiding geregeld is? Delen jullie het huis in tweeën om de situatie leefbaar te houden of zijn jullie om en om in het huis aanwezig voor bijvoorbeeld de zorg van de kinderen. En wie betaald voorlopig de hypotheek? Blijven de kosten verdeeld zoals het altijd is verdeeld of komt er nu een andere verdeelsleutel. Spreek naar elkaar uit wat je wensen zijn voor de voorlopige voorzieningen en ga natuurlijk ook met elkaar aan de slag als het gaat over de woning na jullie scheiding.

Onderzoek wat er mogelijk is

Het is natuurlijk fijn als je in je vertrouwde omgeving kunt blijven wonen, vooral voor kinderen kan dit heel erg fijn zijn. Er gebeurt al genoeg voor ze als het gaat om een scheiding, vaak verliezen ze dan ook nog die ene kamer. De enige plek waar zij zich kunnen terugtrekken.

Bijvoorbeeld: Pieter en Margreet gaan niet meer verder samen en zijn bezig met het regelen van hun scheiding. Margreet wil graag met de kinderen in de koopwoning blijven wonen die zij 20 jaar geleden hebben gekocht. Destijds gekocht voor €150.000. Er staat nog een hypotheek open van €100.000 euro. De waarde van het huis is in de tussentijd wel gestegen naar €300.000. Een overwaarde van €200.000 (huidige woonwaarde – hypotheekschuld). Beide hebben recht op €100.000. Als Margreet in de woning wil blijven wonen, zal zij Pieter moeten uitkopen voor €100.000 euro. Op basis hiervan kunnen zij bekijken wat de mogelijkheden zijn.

iMediators kan ook de zorgen rondom de woning uit handen nemen. Van het berekenen van de hypotheek tot het eventueel oversluiten van de hypotheek. Neem hiervoor contact met ons op, we helpen je graag verder.