Grip op je financiën na je scheiding

Grip op je financiën na je scheiding

Wellicht deed je voorheen samen de financiën, maar sta je daar nu alleen voor. Je hebt geen verstand van internetbankieren en laat dit dan ook liever aan een ander over. Maar als je echt grip op je geld wil hebben, moet je het proberen te snappen. Welke lasten komen er maandelijks terug? Waar kun je besparingen realiseren? Wat kun je opzij leggen aan spaargelden? Om dit te kunnen bepalen is het noodzakelijk dat je de papieren in duikt. Maar waar begin je dan? Begin in ieder geval eerst met ordenen om een beter inzicht te krijgen je inkomsten en uitgaven.

Vaste dagen in de maand voor betalingen
Je hoeft echt niet elke dag aan je administratie te werken, maar het is wel handig om twee keer per maand echt de tijd te nemen voor alle ingekomen post en de rekeningen die hieruit voort vloeien. Vrijwel altijd krijg je minimaal twee weken de tijd om de rekening te betalen, dus ben je altijd op tijd als je om de twee weken je administratie gaat doornemen. Voorkom dat je te laat betaalt. Het kan natuurlijk weleens voorkomen, dan zul je ook gewoon een herinnering krijgen. Wacht je echt te lang, dan komen er kosten voor incasso bij. Gewoonweg zonde van je geld.

Print (in het begin) al je rekeningen uit
Steeds vaker zie je dat bedrijven rekeningen via de digitale weg versturen. Ben je digitaal aangelegd, dan is dat hartstikke handig. Ben je meer van de papieren, dan kan een mail met factuur nog weleens verdwijnen in je mail. Zeker met alle reclameberichten die je ook in je inbox ontvangt. Het is natuurlijk een goed streven om uiteindelijk over te gaan naar een volledig digitaal archief, maar zorg tot die tijd dat je elke factuur die je onder ogen krijgt in de mail, direct even print. Vervolgens kun je deze wel in een bakje leggen om te betalen.

Werk met een bakjessysteem
Als je op kantoor werkt heb je wel vaker met bakjes te maken, maar mocht je het systeem nog niet kennen, dan is het wel handig om je post in dit systeem in te delen. Neem drie brievenbakjes:
– Postvak in: om al je inkomende post in te leggen
– Te betalen: om je facturen die betaald moeten worden in te leggen
– Archiveren: je betaalde facturen en overige poststukken die bewaard moeten worden
Op deze manier heb je overzicht en structuur en kunnen rekeningen niet meer kwijtraken.

Maak een map voor contracten en facturen
Met tabbladen kun je heel makkelijk een systeem opbouwen voor je archief. Schaf twee mappen aan voor het bewaren van je contracten en facturen. In de ene map de contracten en de andere map de facturen. De contractenmap kun je indelen op categorie (bijv. huis, wonen, verzekeringen) of op alfabetische volgorde. Gebruik voor de scheiding tussen de verschillende onderwerpen een tabblad, die kun je al voor een paar euro aanschaffen bij de Action of de Hema. Voor je facturen doe je hetzelfde. Deze kun je indelen op alfabetische volgorde, maand of datum. Waar jij zelf de voorkeur aan geeft. Doe enkel de betaalde facturen in de map, om verwarring te voorkomen.

Automatische incasso
Als je bent gescheiden had je misschien in eerste instantie een gezamenlijke rekening waar alle lasten van af gingen. Die rekening is opgeheven of laat één van jullie deze op zijn/haar naam zetten. De incasso’s die in eerste instantie automatisch verliepen, zijn gestopt. Goed om dit op termijn weer allemaal automatisch te laten verlopen. In het begin is het handig als nog niet alles automatisch gaat, dan krijg je beter zicht in wat er in- en uitgaat. Als je het ‘ritme’ eenmaal door hebt, dan is het ook makkelijker te beheren. Blijf wel altijd je bankafschriften controleren!

Dit zijn de eerste stappen die je kunt zetten om meer grip op je financiën. Volgende week helpen we je verder op weg!