Investeren in jezelf

Investeren in jezelf

Je kinderen zijn nog klein, je ontvangt voor je kinderen alimentatie en voor jezelf ontvang je partneralimentatie. Indien jullie na 1994 zijn gescheiden, dan geldt de volgende wettelijke alimentatieduur voor partneralimenatie:

  • Een huwelijk wat langer heeft geduurd dan vijf jaar, met of zonder kinderen, geeft recht op een alimentatieduur van maximaal 12 jaar.
  • Een huwelijk wat korter heeft geduurd dan vijf jaar, met of zonder kinderen, geeft recht op een alimentatieduur van het aantal jaren dat jullie gehuwd waren met een maximum van vijf jaar.

Nieuwe partner
Indien je als ontvanger van partneralimentatie gaat samenwonen, dan is de betalende ex-partner niet meer verplicht om de alimentatie te betalen.

Zijn jullie voor 1 juli 1994 gescheiden, dan is er geen maximum voor het aantal jaren dat alimentatie moet worden betaald. Dit betekent dat je levenslang partner alimentatie betaald. Wel kun je als betalende ex-partner na 15 jaar via de rechter vragen of de regeling kan worden opgeheven.

Maak een educatiepotje
Iedereen kijkt verschillend tegen partneralimentatie aan en je kunt het dus ook op verschillende manieren uitbetalen. De een kiest voor afkoping en de ander zal gewoon voor de komende 12 jaar alimentatie betalen. Hoe dan ook komt er een moment dat de alimentatie stopt en je zelf zal moeten zorgen voor een inkomen. Probeer waar dit kan dan ook een potje te maken voor educatie, zodat je in de tijd dat de kinderen nog klein zijn kunt bijscholen, zodat je een stap kunt maken naar een andere functie met meer salaris.

Wil je geen training op locatie volgen maar liever vanuit huis? Dan zijn er tal van mogelijkheden om MOOC’s te volgen. Neem eens een kijkje bij Udemy, Coursera of EdX. Zij bieden wereldwijd trainingen aan tegen een aantrekkelijk tarief. Weliswaar in het Engels, maar het is de moeite waard om in ieder geval te kijken of deze manier van leren en studeren bij je past. Het vinden van een baan na je scheiding kan een lastig iets zijn.

Ben je te ‘lui’ om boeken te lezen? Dan kun je bij Blinkist de samenvattingen terug lezen.