Na de feestdagen meer scheidingen

Na de feestdagen meer scheidingen

Kerst, voor velen mooie, maar ook drukke dagen. Net na de feestdagen en aan het begin van het nieuwe jaar hebben mediators en advocaten het drukker dan anders. Enig idee hoe het komt? Dit zijn de redenen voor veel mensen om na de feestdagen een punt te zetten achter een relatie:

Uitstelgedrag
Rondom de feestdagen willen mensen niet de sfeer verpesten door aan te geven dat ze niet verder willen met de ander. Vaak ook omwille van de kinderen. Dit zijn de momenten om als gezin van elkaar te genieten door middel van een vakantie of gewoon lekker thuis samenzijn, die momenten wil men dan niet verpesten.

Terugblikken
Einde van het jaar is het moment om terug te blikken. ‘Hoe was het jaar, wat waren de hoogtepunten en wat waren de dieptepunten. Was ik eigenlijk wel zo gelukkig? Ben ik niet gelukkiger zonder de ander?’ Vragen die aan het einde van het jaar meer naar boven komen dan op een ander moment in het jaar.

Feestdrukte
Tijdens de feestdagen (maar vooral daarvoor) zijn mensen druk met regelen. Alle focus ligt op het kerstdiner, kerstoutfit en de kerstboodschappen. Irritaties komen nog meer naar voren door al deze drukte en stress. Dan kan dat moment komen dat het knapt. De laatste druppel.

Schoonfamilie
Tijdens de feestdagen komt vaak de schoonfamilie over de vloer. Hopelijk zijn zij niet de reden van een scheiding, maar vaak genoeg komt het voor dat bijvoorbeeld de schoonfamilie tussen twee partners komt te staan. Ze bemoeien zich teveel met de opvoeding van de kinderen, drukken teveel een eigen mening door of regeren over de tijd van je partner. Tijdens het kerstdiner word je er dan weer pijnlijk aan herinnerd en besluit je dat het nu echt klaar is….

Kiezen voor jezelf
Vroeger was het heel normaal dat je voor de rest van je leven bij de ander blijft. Gewoon, omdat het zo hoort. Vandaag de dag zijn we krachtiger, mondiger en denken we vooral ook aan onszelf en ons eigen geluk. Je hebt je altijd opgeofferd voor de ander en nu is het tijd voor jou.

Wij hopen oprecht dat jullie de feestdagen hebben overleefd en ook vandaag nog van elkaar genieten. Denk nog een keer na of die irritaties bij het kerstdiner echt zo groot waren of dat je de eigenschappen van je schoonfamilie laat overheersen en jullie uit elkaar drijft.