Ontwerp zonder titel (26)

Mediation, wat is dat eigenlijk?
Je hebt misschien weleens van mediation gehoord, maar toen was het verder niet nodig om erover na te denken. Nu je met een conflict op je werk, een scheiding of een ruzie binnen je familie te maken hebt, wordt het ineens een ander verhaal. Wij vertellen je graag wat mediation inhoudt, zodat je een beeld krijgt van wat je te wachten staat.

In een mediationgesprek staan drie vragen centraal:
– Wat is jouw verhaal?
– Hoe kijkt de ander er tegenaan?
– Welke afspraken kunnen we maken om het tij te keren?

De mediator helpt om haalbare afspraken te maken. Na een goed mediationgesprek weet iedereen waar hij aan toe is, doordat ieder zijn verhaal heeft kunnen doen is er vanuit meerdere invalshoeken bekeken hoe de situatie ervoor staat.

Mediation

Wat wordt er van jou verwacht?
De mediator kan geen afspraken voor jouw situatie maken. Dat doe jij zelf met de werkgever, een familielid of je ex-partner. Het belangrijkste als je start met mediation is het afgeven van commitment. Als alle betrokkenen de wil hebben om er uit te komen, dan staan de afspraken snel op papier.

Wat wordt er niet van jou verwacht?
Een mediator verwacht niet van je dat je dingen gaat vertellen die je niet wilt vertellen. Daarnaast valt alles wat je vertelt onder geheimhouding. Niks wordt gedeeld met andere betrokkenen, tenzij jij dit vraagt. Vertrouwelijkheid is nodig om stappen te kunnen zetten. Een mediator helpt hierbij.

Mediation

Hoe vaak is er een gesprek?
Dat is uiteraard voor iedere situatie weer anders. We gaan ervan uit dat een gesprek wordt afgesloten met afspraken. Jullie bepalen zelf of een volgend gesprek noodzakelijk is. In de praktijk zien we dat er 2 of 3 gesprekken nodig zijn om goede en houdbare afspraken te maken voor de toekomst.

Is er wel eerst een kennismaking?
Voordat we met alle betrokken in gesprek gaan, vindt er eerst een individueel gesprek plaats. Op deze manier kunnen alle betrokken hun eigen verhaal vanuit hun eigen gevoel en perspectief vertellen. Iedereen moet de vrijheid voelen om zijn/haar verhaal volledig in vertrouwen te kunnen vertellen.

Zijn er nog vragen?
Als er iets nog niet duidelijk is, laat het ons dan weten. Onze contactgegevens kun je hier terugvinden. Ons team staat graag voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden.