Er zijn vele soorten familieconflicten waarbij mediation kan bijdragen tot goede afspraken:

  • Conflict tussen (schoon)ouders en kinderen
  • Conflict tussen familieleden (broers, zussen, ooms of tantes)
  • Conflict over de verdeling van een erfenis
  • Conflict over de zorg van een familielid

Misvattingen, verkeerde uitspraken of meningsverschillen kunnen emoties hoog laten oplopen met als gevolg dat de band beschadigd raakt. Betrokkenen vermijden om contact met elkaar te hebben of te zoeken. Na lange tijd wordt het nog lastiger, waardoor de eerste stap vaak niet eens meer gezet wordt.

Wellicht ken je het familiediner wel, een programma van de NPO. Wat daar heel duidelijk naar voren komt, is dat die eerste stap vrijwel altijd door de kinderen wordt gezet, die willen niet kiezen tussen familieleden. En vaak is het ook nog zo dat het vaak met iets kleins begonnen is of een opmerking die verkeerd is opgevat.

Of je dochter gaat trouwen en er is ruzie tussen jou en je ex-partner. Het is niet noodzakelijk om elkaar nog wekelijks te spreken, want de kinderen zijn oud en wijs genoeg om zelf deze contacten te onderhouden. Je dochter wil dolgraag dat jullie allebei aanwezig zijn, maar voelt de spanning al bij de gedachte eraan. Een gesprek aangaan in het bijzijn van een mediator is dan een goede optie.